|
Plagy
|
 |
« poslato: 18. Март. 2007. 07:59:08 » |
|
Kupio bi polovan MTB ali za ono shto ja hocu nemam trenutno dovoljno novca pa pokushavam da napravim najbolju kombinaciju. Moje zelje su otprilike: shto bolji alu ram od 23", Shimano Deore ili Lx oprema, prednja suspenzija RockShox (i najeftiniji modeli bi me zadovoljili), double-rim obruchi, itd.
Prvo, shta mislite i da nadjem takvu kombinaciju kolko ce taj MTB da koshta?
Drugo, ako nemam dovoljno novca koji delovi mogu da sachekaju? Dal da kupim Deore opremu pa posle kad skupim pare kupim i amortizer ili obrnuto?
Trece, dal' da shtekam pare i kupim sve od jednom ili da svaki mesec ili dva nadogradjujem postojeci bicikl.
Hvala unapred
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Od ovolke rupe utrnu mi dupe
|
|
|
|
misaxtr
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 18. Март. 2007. 09:03:25 » |
|
Kao prvo, koliko imas i koliko bi izdvojio para? Kao drugo, kostao bi od 250 - 350, u zavisnosti od delova na njemu Kao trece, najneisplativija varijanta ti je da kupis nesto pa da posle menjas gomilu delova. Dakle, skupljaj kintu, pa onda kupi sve "na gomili" sto bi se reklo. Ako tada bude potrebe da se nesto i menja, bice znatno manje i manja cifra u pitanju. Generalno, vazna stavka je i amortizer ali i transmisija a sve u zavisnosti kako ces, koliko i za sta koristiti bicikl.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Plagy
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 18. Март. 2007. 09:23:24 » |
|
Kao prvo, koliko imas i koliko bi izdvojio para?
koliko i za sta koristiti bicikl.
Dao bi 250 evra, a trenutno imam 150 evrica. Bajk vozim jednom ili dva puta nedeljno i tad predjem oko 35 km. A otprilike svake druge nedelje idem sa drugarima na izlet i tad predjemo i 50 km. Za ovo leto smo planirali i da idemo dalje pa da nosimo i shator i vrece za spavanje, hranu za dva dana itd. Vozimo i po putu i po zemljanim stazama. Ako imate neki predlog koji bi mi MTB odgovarao slobodno kazite. Interesuje me i vashe mishljenje o gepeku i bisazima koji bi nam bili potrebni ako idemo negde dalje i nosimo gomilu stvari.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
pedjak
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 18. Март. 2007. 10:45:02 » |
|
Da dopunim Plagyja. Ipak smo ve?inu vremena na putevima. Tek povremeno gazimo po zemlji.
Nije li LX prejako za naše potrebe? Može li Alivio/Deore da nam posluži duži vremenski period? Smu?ilo nam se obojici da guramo na servis svakog meseca ove naše krntije.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Great minds discuss ideas, average minds discuss events, small minds discuss people.
|
|
|
|
misaxtr
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 18. Март. 2007. 11:05:26 » |
|
Ukoliko prelazite solidnu km kao sto kazete, sto bolja oprema, veca je izdrzljivost i kvalitet, a samim tim i manje odlazaka u servis. Po meni, LX bi bio min. koji bih ja na vasem mestu uzeo, sve ispod, a da ne govorim o alivio opremi je neozbiljno. Dakle, Neki polovnjak sa LX-om, ali sad da li ce ga bas biti za 250 ili nesto vise, preturajte oglase( cikloberzu, ciklonaut, pa pikiraj nesto takvo, kada vidis nesto sto bi te zanimalo, posalji na forum sta si video, pa da ti kazem da li je to - to za te pare ili ne
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Plagy
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 19. Март. 2007. 08:14:54 » |
|
Evo dobio sam jednu ponudu za polovni MTB pa me zanima vashe mishljenje.  ram: Bulls Pro 8.5c Hybrid viljushka: Suntour NRX7000 zadnji menjach: XT prednji menjach: Alivio okidachi: Deore prednja glava: Deore zadnja glava: Deore tochkovi: 28-inch double-rim cena: 200 eura i ostalo prodavac nije napomenuo. Kaze da su tochkovi 28" i da bi meni to odgovaralo zato shto sam visok. Bicikla ne deluje bash da je skoro kupljena (moja procena da je iz 2004), ima tu i tamo nekih mehanichkih oshtecenja. Interesuje me vashe mishljenje, da li je cena OK, da li je oprema OK, da li valja kupovati bicikl sa 28" tochkovima,... hitno su mi potrebne informacije da bi mogao da sutra-pekosutra da javim choveku shta sam reshio. Svako mishljenje je dobrodoshlo i unapred hvala.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 19. Март. 2007. 11:25:07 Plagy »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
misaxtr
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 20. Март. 2007. 07:35:12 » |
|
Koliko si ti visok i koliki je ram? Ja licno ne bih uzimao tockove 28", to ti nece mnogo biti od pomoci ukoliko je ram mali i neodgovarajuci. Dakle, daj visinu i velicinu rama.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Plagy
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 20. Март. 2007. 07:54:38 » |
|
visok sam 195 cm, a mislim da je ram 60 cm (mada nisam siguran).
Probao sam je i odgovara mi velichina ako na to mislish.
Da li je cena OK u odnosu na starost i opremljenost bicikle?
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 20. Март. 2007. 08:01:50 Plagy »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
misaxtr
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 20. Март. 2007. 08:14:03 » |
|
200 eur - pa to je recimo plafon za takav bajk, pod uslovom da mehanika, felne i lancancini nisu izakani preterano. U protivnom ces imati jos troskova menjajuci ih, sto kasetu, sto lancanike pogona, sto lanac...ne znam kolika su ta meh.ostecenja i gde se nalaze. Sa tim tockovima neces moci da ides po terenu, a pogotovu ne sa tankim i celavim spoljnim gumama, ali ako vozite uglavnom asvalt, predpostavljam da ti to nece biti neki hendikep.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Plagy
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 20. Март. 2007. 10:44:27 » |
|
Hvala na pomoci. Puno si mi pomogao.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
pedjak
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 21. Март. 2007. 01:55:57 » |
|
Na pomenutoj bicikli na osovinama ne pise Deore (pise samo Shimano i broj). Da li na svim komponentama mora da stoji i oznaka ili ne? Kako da se prepozna da li je neka komponenta zaista ta?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Great minds discuss ideas, average minds discuss events, small minds discuss people.
|
|
|
Pavle
Hobby
|
 |
« Odgovor #11 poslato: 21. Март. 2007. 02:32:29 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
pedjak
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 22. Март. 2007. 12:14:13 » |
|
Šta mislite o slede?em bajsu. Evo slika: http://i157.photobucket.com/albums/t60/Titani/stevens.jpghttp://i157.photobucket.com/albums/t60/Titani/stevens2.jpgzadnji menjach: XT prednji menjach: deore okidachi: LX glave: deore Lula: ritchey (vidi se na drugoj slici) Pogon: White Industries Ram je 21" 53cm (ja sam 181) Na ramu piše: Stevens 7.1.2 race 25CnMo4 (mogu?e da je oznaka ipak 25CrMo4) Kolko sam uspeo da shvatim to je celik a to je loša stvar? Po mojoj proceni bajs je dosta star. 2. Da li je ovo MTB? Uporedjivao sam sa drugim biciklama i mislim da spada u Cross. 3. Kad prebacim na 4 zupcanik pozadi on promeni brzinu, posle pola okretaja pedala kao da propadne na kratko. . Uvek i to samo na jednom zup?aniku. Zna?i kao da preskoci neki zubac? Posle toga ide super. Šta to može biti i može li se popraviti. 4. Koliko može da vredi ovakav bajs? Hvala na pažnji
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 22. Март. 2007. 12:16:35 pedjak »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
misaxtr
|
 |
« Odgovor #13 poslato: 23. Март. 2007. 11:01:49 » |
|
Ovo je jeko star bajs, vidi se i po ramu, a i po komponentama Kolika god da mu je cifra, a ne bi smela ni preko 150 eur - i to je mnogo, ja ga ne bih uzeo. Sama cinjenica da nema amortizer ga svrstava u ogranicavajucu klasu, pa i ako bi se nekako mogao nazvati mtb.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Pavle
Hobby